"Kladdkaka" - Vegan swedish sticky chocolate cake

Monday, 7 November 2016

Today is "Kladdkakans dag" in Sweden. Meaning "Sticky Chocolate Cake"-day. I think it's a great day, because who doesn't love kladdkaka? It's chocolaty and sticky – what's not to like? I think it was the first thing I learnt to bake as a kid, and it's always been a big favourite of mine so of course I had to learn how to make a vegan version.
____________________

Idag är det Kladdkakans dag i Sverige. Jag tycker det är en toppenbra dag, för vem gillar inte kladdkaka? Det är chokladigt och segt kladdigt – vad är det som inte är gott med det? Jag tror det var det första jag lärde mig baka som barn, så självklart var jag tvungen att lära mig göra en vegansk version. 


I made one using coconut oil and water at first, but that one turned out so bad. On the second try I used margarine and oats milk instead and it turned out perfect! I tastes just like a non-vegan one.

Definitely think you should go and this sticky chocolate cake today and enjoy Kladdkakans dag!
____________________

Jag gjorde en där jag använde kokosolja och vatten, men den blev så dålig. På andra försöket använde jag margarin och havremjölk istället och den blev perfekt! Den smakar precis som en icke-vegansk.

Tycker absolut att ni borde ta och passa på att baka den här idag på Kladdkakans dag!


Ingredients
- 150g margarine 
- 1,5 dl plant based milk
- 1 dl dark muscovado sugar
- 1 dl brown sugar
- 2 dl plain flour
- 0,5 dl cacao 
- 2 tsp vanilla powder
- 1 tsp baking powder 
Extras
- Fruits or berries 
- Alpro's Single Soya Cream

Kladdkaka

1. Start out with putting the oven on 175°C.

2. Melt the margarine on low heat in a saucepan. Pour in the milk (I used oats milk, but any plant based milk works) and mix together. Set aside and let cool down. 

3. Mix all dry ingredients in a bowl. Add the margarine and milk to the bowl and stir around until it's all well combined.

4. Grease a ovenware with some margarine or coconut oil and pour in the batter. Place in the middle of the oven for about 12-15 minutes (it all depends on how sticky you want it to be). 

5. Let cool down before you sprinkle over some icing sugar. Serve with some fruits or berries and cream or ice cream. Enjoy!

Post a Comment

Copyright © Olivias vegan life
Design by Fearne